Nume stiintific: Oncorhynchus mykiss
Familia: Salmonide
Specia: pastrav curcubeu
Descriere:
Pastravul curcubeu creste in ape dulci si isi are originea in estuarele din juriul Pacificului de Nord pana in Golful Mexic. Pastravul curcubeu poate fi usor recunoscut datorita numeroaselor sale mici pete negre pe cap, pe spate si pe coada. In perioada de inmultire au un puternic colorit lateral, cu irizatii de roz/rosu/violet, de unde si numele de pastrav curcubeu.
Pastravul curcubeu a fost domesticit, sub acest nume fiind folosite mai multe specii de Onchorhynchus, iar astazi exista mai mult de 50 de variante de cultura, toate caracterizate prin rate mari de crestere.
În natură pastravul curcubeu poate ajunge la o dimensiune maxima de 20kg, in timp ce, cele mai frecvente dimensiuni de prindere sunt de aproximativ 500g si 25cm. Reproducerea are loc in apele cu mult pietris in perioada noiembrie-aprilie.
Pastravul curcubeu se hraneste cu pesti mici, insecte si crustacee.
Acvacultura:
Pastravul curcubeu este una din cele mai populare specii de peste de apa dulce in acvacultura si reprezinta specia de pesti cu cel mai avansat grad de domesticire. Pastravul curcubeu este frecvent recoltat la dimensiuni variind de la 350 la 500g.
Pastravul curcubeu este crescut in mai multe tari din intrega lume, iar productia mondiala este mai mare de 300.000 de tone.
Carnea pastravului curcubeu este foarte populara printre consumatorii din intreaga lume, cu un colorit de la alb la rosu-portocaliu (similar cu carnea de somon) .Este vandut intreg, file sau ca produse prelucrate proaspete sau congelate, cat si produse afumate.