Somn

Somnul african (Clarias)

Nume stiintific: Clarias gariepinus
Familia: Clariidae
Specia: Clarias gariepinus

Acvacultura:

Somnul african este cultivat frecvent în acvacultura din Africa. Somnul african tolerează o mare varietate de furaje şi este foarte rezistent la schimbarile de mediu şi conditiile de apa. Pestele respira aer atmosferic (sistem de respiratie intestinala), tolerand astfel niveluri foarte scazute de oxigen dizolvat. Poate fi crescut în densitate mare si ajunge la niveluri de producţie de 6-16 tone / ha/an.

In Europa specia este crescuta in ferme superintensive cu recircularea apei, in hale sau sere, in densitati de pana la 100 kg/m3 de apa. Este important ca temperatura apei sa fie de peste 20 oC, ideal 25 oC, de aceea multe ferme de somn african sunt amplasate in apropierea unei surse de apa termala. Cea mai mare productie de somn african din Europa se realizeaza in Olanda. In Europa Centrala si de Est productiile se realizeaza predominant in Ungaria si Romania. Productia din Romania este de cca. 200 t/an si se realizeaza in doua ferme cu surse de apa termala, la Oradea si Arad.

Cea mai mare parte din productia de somn african este vânduta în piete ca peste viu. In Africa somnul african este recoltat de la o vârstă de 6 până la 8 luni cu o greutate de 200-300g. In Europa specia se vinde la dimensiunea de cca. 2 kg/buc.

Carnea de somn african este aromatizata uşor şi are o textură specifica.

Depunerea icrelor are loc noaptea, după injectarea cu hormoni a specimenelor de sex feminin care sunt plasate cu un mascul într-o plasă specială. Ouăle eclozeaza după 3 – 4 zile si larvele sunt transferate într-un bazin special unde acestea sunt cultivate pentru 3-4 săptămâni, până când acestea s-au dezvoltat pentru a fi transferate in iazul de crestere.

Publicat în categoria Somn pe de .