Salau

Nume stiintific: Sander (Stizostedion) lucioperca
Familia: Percidae
Specia: Sander lucioperca

Descriere:

Salaul provine din zona Marii Baltice, Neagra si Caspica, dar in ziua de azi cea mai mare prezenta a acestora se gaseste in raurile si lacurile din Europa.

Salaul este un pradator agresiv care se hraneste cu specii mai mici de peste de aceea este cunoscut ca un motiv pentru epuizarea stocurilor unelor specii native de peste

Salaul este prolific in aprilie-iunie pe nisip sau pe piatra. Icrele eclozeaza dupa aproximativ 1 saptamana si ajung la 8-10 cm pana in toamna. Salaul isi foloseste vazul si sistemul olfactiv pentru a-si detecta prada. In general inoata si vaneaza in bancuri (carduri).

Salaul nu tolereaza apele cu pH scazut.

Acvacultura:

Salaul este cultivat in sisteme inchise cu recircularea apei, la temperaturi intre 22-26 grade Celsius. Furajarea se face cu granule extrudate, cu un continut de 45-50% proteina. In conditii de cultura, salaul este foarte sensibil la stress, de aceea se recomanda asigurarea unui semiintuneric in hale si evitarea zgomotelor, vibratiilor sau iluminarii bruste. De asemenea, se recomanda reducerea la minim a manipularilor, pentru a evita pierderile.

Carnea de salau este usor aromata, avand un gust dulce si o textura specifica. In consecinta, valoarea carnii este foarte ridicata de aceea salaul este o specie foarte profitabila pentru productie.

Salaul este in mod normal recoltat la 1kg, la o varsta de 12 luni.

Salaul se poate creste si in fermele de helestee, impreuna cu crapul. In acest caz se populeaza ca specie suplimentara, pentru a controla pestii salbatici patrunsi in helesteu. Densitatile sunt mici, in general se populeaza impreuna cu pesti pasnici cu cel putin un an mai in varsta (pui de salau de 1 an cu crap de 2 ani), pentru a evita atacarea speciei principale de cultura. Se pot obtine astfel productii suplimentare de 50-100 kg salau/ha. Salaul prefera apele mai dure, cu pH usor alcalin, si helesteele cu fund nisipos/pietros, avand nevoie de o alimentare buna cu apa bine oxigenata.

Publicat în categoria Salau pe de .